februarie 16

Tabăra de creație – “Laudă omului învăţat”

 nata

“Laudă omului învăţat”  la Liceul „Radu Petrescu” din Prundu Bîrgăului

 

În perioada 19-26 iunie 2013 la Liceul “Radu Petrescu” din localitatea Prundu Bîrgăului s-a derulat tabăra de creaţie condusă de maestrul Marcel Lupşe coordonator al unui parteneriat  cultural artistic  între Liceul „Radu Petrescu” şi Liceul „Corneliu Baba” din Bistriţa. Sub îndrumarea maestrului Marcel Lupşe şi a profesorilor de desen din şcoala noastră elevii de la Liceul de Arte şi-au dovedit hărnicia şi creativitatea demonstrând capacitatea de a participa la  executarea unor lucrări plastice de o înaltă ţinută artistică.

Tabăra de creaţie s-a încheiat joi, 27 iunie, cu prezentarea de către artist a lucrărilor „Laudă omului învăţat” şi „Grădina”. Cele două fresce monumentale  „Laudă omului învăţat” şi „Grădina” sunt executate în tehnica „al secco”. Prin pictura „Al Secco” se întelege un gen de pictură murală, cu caracter monumental ca şi „Al Fresco”, dar, spre deosebire de aceasta, se execută pe tencuiala uscată, de unde ii vine şi numele (It. Secco=uscat). Cele două picturi murale cu dimensiuni impresionante  250/450 cm,”şi 100/500 cm se pot admira în corpul de legătură ce uneşte localul principal cu corpul II de clădire al şcolii, corp de clădire ce va fi inaugurat în toamnă, cu ocazia deschiderii noului an şcolar. O singură privire asupra frescei „Laudă omului învăţat” din colţul ochiului îţi oferă o perspectivă copleşitoare, te poate convinge  că artistul şi-a dorit cu siguranţă să te domine ca privitor, absorbindu-te, ţinându-te acolo, în loc, pentru un timp.

Domnişoara director Neuc Maria Constanţa coordonator al acestui proiect susţine faptul că este o şansă, poate unică pentru elevii noştrii de a se afla sub îndrumarea unui maestru al picturii contemporane, o şansă de a participa activ din toamna acestui an în acest proiect artistic, proiect care întăreşte legătura cu frumosul,  care va creşte gradul de preocupare al copiilor pentru artele plastice,  iar elevii care sunt principalii beneficiari şi  pot deveni multiplicatori ai mesajului la nivelul comunităţii bîrgăuane”. Activităţile care urmează a se derula vor fi un succes pentru că se vor derula în spaţii deschise, în alte spaţii decât cele cu care elevii sunt obişnuiţi, ceea ce le va permite copiilor o implicare mai activă, mai directă şi cu siguranţă mai creativă. Cheltuielile de masă şi transport au fost suportate de Consiliul local Prundu Bîrgăului, Asociaţia „Învierea” dar şi de d-l senator USL Dorin Dobra care a fost încântat de implementarea acestui parteneriat bilateral.Ne-am propus în continuare să contribuim ca institituţie şcolară  în a crea un spaţiu cultural pentru că un spaţiu fără cultură este un spaţiu mort.

Identitatea survine  prin valoarea dată de oamenii locului, un spaţiu cultural este  promovat de talente iar talentele se descoperă şi îndrumă încă din şcoală.

 

 


Copyright © 2014. All rights reserved.

Posted februarie 16, 2014 by Florin Galbin in category Proiecte şi programe